Κοτόπουλο τυλιχτό με γέμιση κάστανο

Μια διαφορετική πρόταση για το γιορτινό τραπέζι. Ένα φαγητό που συνδυάζει γεύσεις και αρώματα των Χριστουγέννων με μια καταπληκτική γέμιση από κάστανα και ρύζι. Το κοτόπουλο ξεκοκαλίζεται ώστε μετά το ψήσιμο να κόβεται εύκολα και να είναι μαλακό. Το ξεκοκάλισμα του κοτόπουλου είναι μια μπελαλίδικη διαδικασία γι’ αυτό ζητήστε απ’ τον κρεοπώλη σας να σας το ετοιμάσει.

Προετοιμασία
20 Λεπτά
Χρόνος Ψησίματος
120 Λεπτά
Μερίδες
6
Κοτόπουλο τυλιχτό με γέμιση κάστανο

Συστατικά

1 μεγάλο κοτόπουλο ξεκοκαλισμένο (Μην ξεχάσετε να πείτε στον κρεοπώλη σας
να αφαιρέσει και τα κόκαλα απ’ τα πόδια του κοτόπουλου)
Αλάτι και πιπέρι

Για τη γέμιση
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλιά κρεμμύδι ψιλοκομμένο
/4 κουταλάκι σκόρδο λιωμένο
1 ποτήρι ανθούς μπρόκολου κομμένους σε μικρά κομμάτια
30 γρ. κουκουνάρι
80 γρ. ψημένα κάστανα, χοντροκομμένα
100 γρ. μαγειρεμένο ρύζι
50 γρ. σταφίδες
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι
10 ml ελαιόλαδο

Οδηγίες

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς.

2. Πρώτα ετοιμάζουμε τη γέμιση του κοτόπουλου. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για δύο λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε στο τηγάνι το μπρόκολο και τηγανίζουμε για ακόμη δύο λεπτά ανακατεύοντας. Τέλος, ρίχνουμε στο τηγάνι το κουκουνάρι, τα κάστανα, το ρύζι, τις σταφίδες, τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.

3. Σε ένα πάγκο εργασίας τοποθετούμε το ξεκοκαλισμένο κοτόπουλο με την πλευρά του δέρματος προς τα κάτω και το αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές. Γεμίζουμε το κέντρο της εσωτερικής πλευράς του με τη γέμιση. Το τυλίγουμε και το δένουμε προσεκτικά με σκοινί.

4. Τοποθετούμε το τυλιγμένο κοτόπουλο με την ένωση προς τα κάτω σε ένα πυρέξ, το αλατοπιπερώνουμε ξανά, αν θέλουμε πιο έντονη γεύση, και το αλείφουμε με το ελαιόλαδο. Βάζουμε το πυρέξ στον φούρνο, ψήνουμε το κοτόπουλο για είκοσι λεπτά και το αφαιρούμε απ’ τον φούρνο. Το αλείφουμε με τα υγρά που έχει κατεβάσει στο

πυρέξ. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς, το σκεπάζουμε, το σφραγίζουμε καλά με μπόλικο αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για

ακόμη μια ώρα και σαράντα λεπτά. Στα μέσα του χρόνου ψησίματος το βγάζουμε από τον φούρνο, το ανοίγουμε και το αλείφουμε με τα υγρά που κατέβασε. Το ξανασκεπάζουμε με το αλουμινόχαρτο και το βάζουμε πίσω στον φούρνο. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε σκεπασμένο για δέκα λεπτά προτού το σερβίρουμε.

5. Το κοτόπουλο αυτό συνδυάζεται εξαιρετικά με την παραδοσιακή cranberry sauce.