Κέικ με πορτοκάλι, σταφίδες και καρύδια

Τρελαίνομαι για σιροπιαστά κέικ με έντονη και απολαυστική γεύση! Ο συνδυασμός των υλικών δίνουν στο κέικ καταπληκτική γεύση πορτοκαλιού και μεθυστικό άρωμα από το Τia Μaria. Επιπλέον, χρειάζεται να αναφέρουμε ότι τα σιροπιαστά κέικ αποκτούν καλύτερη γεύση μετά από μία ημέρα στο ψυγείο. Έτσι ό,τι περισσέψει από το κέικ μπορούμε να το φυλάξουμε σε ταπεράκι στο ψυγείο. Το κέικ αυτό είναι μια δροσερή επιλογή συνοδευτικού για τον απογευματικό μας παγωμένο καφέ, παρέα με φίλους στο σπίτι.

 

Προετοιμασία
15 Λεπτά
Χρόνος Ψησίματος
35 Λεπτά
Μερίδες
8
Κέικ με πορτοκάλι, σταφίδες και καρύδια

Συστατικά

100 γρ. spry
200 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
225 γρ. αλεύρι self raising
1 κουταλάκι baking powder
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Ξύσμα από τη φλούδα ενός πορτοκαλιού
80 γρ. σταφίδες
50 γρ. χοντροκομμένα καρύδια

Για το σιρόπι
100 γρ. ζάχαρη
50 ml νερό
30 ml λικέρ Tia Maria
Ξύσμα από τη φλούδα μισού πορτοκαλιού
Χυμό από μισό πορτοκάλι

 

Οδηγίες

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα και στρώνουμε ένα μακρόστενο ταψί με λαδόχαρτο. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το spry μαζί με τη ζάχαρη και τα αυγά. Χτυπάμε μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει, για 2 λεπτά περίπου.
2. Ρίχνουμε στον κάδο το αλεύρι, το baking powder, το γιαούρτι, το ξύσμα από τη φλούδα πορτοκαλιού και χτυπάμε ακόμη 2 λεπτά. Ανακατεύουμε τις σταφίδες και τα καρύδια μέσα στο μείγμα με ένα κουτάλι.
3. Αδειάζουμε το μείγμα στο έτοιμο ταψί και ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου. Αφαιρούμε το κέικ απ’ το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
4. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το λικέρ, το ξύσμα της φλούδας και το χυμό. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι το σιρόπι να κοχλάσει δυνατά για 2 λεπτά και η ζάχαρη να λιώσει.
5. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε με αυτό το κρύο κέικ, του οποίου έχουμε περάσει την άκρια του στο ταψί με ένα μαχαίρι, ώστε το σιρόπι να εισχωρήσει πιο εύκολα παντού στο κέικ. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, περνάμε ξανά ένα μαχαίρι στο γύρο του, το αφαιρούμε απ’ το ταψί και το τοποθετούμε σε μακρόστενη πιατέλα σερβιρίσματος.